Od etiopských koz k modernímu rituálu: Historie kávy, která nikdy nevyšla z módy

Káva – nápoj bohů a pozemských králů

Historie kávy je svázána s tajemstvím a legendami, které se táhnou staletími. Podle jedné z nejznámějších legend objevil povzbuzující účinky kávy etiopský pastevec Kaldi, který si všiml, že jeho kozy po snědení plodů kávovníku vykazovaly neobvyklé množství energie. Zvědavý pastevec se rozhodl plody ochutnat sám a zjistil, že mu dodávají sílu a bdělost.

Cesta kávy do světa

Z Etiopie se káva rozšířila do arabského světa, kde byla pěstována a konzumována po staletí. Arabové si uvědomili obchodní potenciál kávy a pečlivě střežili tajemství jejího pěstování. První kávové plantáže vznikly v Jemenu a právě odtud se káva začala šířit do dalších částí světa.

Arabská kavárna: - Atmosféra prvních kávových domů (Carl Friedrich Heinrich Werner)

Káva v Evropě: Nápoj pro mysl i společnost

Do Evropy se káva dostala v 17. století a rychle si získala obrovskou popularitu. Vznikaly první kavárny, které se staly centrem společenského života. V těchto místech se scházeli spisovatelé, filosofové, obchodníci a politici, aby diskutovali o aktuálních tématech a uzavírali obchodní dohody. Kavárny se tak staly jakýmsi předchůdcem dnešních coworkingových prostor.

Historická kavárna: The Coffee House, Rita Greer

Historická kavárna: Interior_of_a_London_Coffee-house, 17th_century

Káva a Velká francouzská revoluce

Zajímavostí je, že káva hrála významnou roli i během Velké francouzské revoluce. Revolucionáři se často scházeli v kavárnách, kde plánovali své akce a diskutovali o budoucnosti Francie. Káva jim dodávala energii a odvahu potřebnou k boji za svobodu.

Albert Anker Mädchen, Kaffee trinkend

Káva v 19. a 20. století: Industrializace a globalizace

S rozvojem průmyslu se začala káva pěstovat ve velkém měřítku v mnoha částech světa. Brazílie se stala největším producentem kávy a tento status si udržuje dodnes. V 19. a 20. století se objevily první automaty na kávu a kávové kapsle, které usnadnily přípravu tohoto nápoje.

Káva v 21. století: Třetí vlna kávy

V posledních letech zažívá káva renesanci. Takzvaná třetí vlna kávy klade důraz na kvalitu zrn, původ kávy a šetrné způsoby zpracování. Lidé se stále více zajímají o to, odkud jejich káva pochází a jak byla vypěstována. Vzniká mnoho specializovaných kaváren, které nabízejí širokou škálu kávových specialit a umožňují zákazníkům objevovat nové chutě.

Káva v GUSTO CAFÉ

I my v GUSTO CAFÉ jsme součástí této fascinující historie. S láskou vybíráme ta nejlepší kávová zrna z celého světa a pečlivě je pražíme, abychom vám mohli nabídnout tu nejvyšší kvalitu. Chceme, abyste si každý šálek kávy užili naplno a objevili bohatost chutí a vůní, které káva nabízí.